понеделник, 31 август 2015 г.

Скай от Джос Стърлинг

Книга 1 от поредицата „Саванти” от Джос Стърлинг

От момента в който чух за тази книга името се запечата в главата ми. Скай. Сериозно… искам и аз да се казвам така, но както и да е. Всичко във книгата беше ВЕЛИКОЛЕПНО!
Първият път когато я прочетох беше преди година и половина. От тогава съм я препрочитала още няколко пъти и просто никога не ми омръзва.Доста са нещата, които ми привлякоха вниманието, като например ролята на телепатията или т.н. ‘четене на мисли’ и телекинезата - местенето на неодушевени предмети само със силата на мисълта. Колко яко е това?! Друг фактор бяха талантливите и изключителни родители на Скай, както и миналото й, новите и приятели в гимназията и… не на последно място очарователният Зед Бенедикт.
Най-малкият от общо седем братя, той е един на пръв поглед доста груб и отчужден гимназист, който се държи пренебрежително със всички и прави впечатлението на пълен непукист. Всичко това на повечето момичета им допада и те го мислят за изключително готин, но на Скай… ами с две думи и бърка в здравето. След няколко спречквания, странни коментари и куп ситуации и двамата чувстват някакво привличане. Сякаш под въздействието на висша сила. 


Докато Зед един ден просто не изтърсва „Ти си моята сродна душа, моята партньорка”, а тя и понятие си няма за какво и говори той.

Оказва с, че привлекателната блондинка и понятие си няма какво е, нито пък фактът, че странното и поведение не е поради медицински причини, нито пък е свързано с детството й. Тя просто е савант. За щастие, с подкрепата на приятелите и семейството си, и Зед и неговите родители, тя  успява да открие истинската си същност и да се развие дарбата си. Всичко докато един ден не я отвличат.През цялото време докато четях книгата не успях да откъсна очи от нея. Поглъщаща история, за която не спрях да мисля дълго след това. Изключително много ми допадна цялостния замисъл на книгата и до седмица вече бях прочела и останалите от поредицата, за всички от които ще пиша скоро.

 Това са първите 5 книги от серията:
Интересно ми е дали и на други поредицата им е въздействала толкова, колкото на мен!? Ще се радвам ако споделите мненията си долу в коментарите :)


петък, 28 август 2015 г.

Изборът от Кийра Кас

Книга 1 от поредицата 'Изборът' от Кийра Кас


Доста дълго време отлагах прочита на тази книга. Главно поради факта, че съм твърдоглава. Знаете, онзи момент, в който хората ви казват за определена книга, колко е хубава, как ще ви грабне от първата глава и ще я прочетете на един дъх. Е, историята на моя живот. Винаги правя така, докато един ден не реша да дам шанс и в този момент осъзнавам колко съм грешала.Първоначалното ми впечатление беше сравнително добро, красива корица, която грабва вниманието и резюме, което дава обещание за вълнуваща история.Действието се развива в бъдещето, в Илеа, държава, чието общество е разделено на осем касти, като първата каста представлява Кралското семейство, а всяка следваща е все по-бедна и съставена от хора с все по-незначителни професии. Съществуват и хора, които са отблъснати от обществото, т.н. безкастови, които се надигат все повече срещу короната и съществуващата система, заради наложените им ограничения.


На кратко, когато принц Максън навършва подходяща възраст за женене бива съставен Изборът, състезание, в което 35 момичета, по едно от всеки окръг на територията на Илеа, ще бъдат избрани да се борят за сърцето на бъдещият крал.Тук е моментът да кажем, че Америка, както е името на главната героиня, не попълва документите за участие изцяло по свое желание, но след поредица от неочаквани случки сключва сделка с майка си, убедена, че няма как да изберат точно нея от целия окръг. (Представете си реакцията й, когато чува как обявяват името й по националната телевизия)

Историята е съвкупност от красиви дрехи, дворцови събития, невероятна храна (която е една от основните причини Америка да обмисли възможността да остане в двореца), приятелството (или по-скоро липсата на такова) и принцът.Принцът..

На пръв поглед, затворен, изолиран от останалите и носещ маска, прикриваща емоциите му неочаквано добре, Максън е олицетворение на доброто възпитание. С завиден външен вид, но и много добро сърце, той не си вади прибързани изводи за участничките (дори когато Мер забива коляно в слабините му).

Естествено няма как да не просъществува и добре познатият ни любовен триъгълник, като третият герой тук е Аспен. Момчето, от по-долна каста, в което Америка е безвъзвратно влюбено, до момента в който той я зарязва, с обяснението ти заслужаваш нещо по-добро от мен”.


Цялостната история за конкурс за сърцето на принцът на Илеа, е на пръв поглед неразумна, но в последствие разбираме, колко е важно е за Максън. Имаме шанс да наблюдаваме как се развиват героите след първото си запознанство и какви промени настъпват във не само главните герои, но и във всички участнички в състезанието. Много оригинална и добре формулирана история и мога да кажа, че след края на първата книга нямах търпения за започна следващата – Елитът, в която ще видим развоя на събитията за останалите 6 от момичетата на Избора.

Линк към ревюто на книги 2 и 3 от поредицата "Изборът" от Кийра Кас.
Линк към ревюто на Наследниката от Кийра Кас.