вторник, 20 декември 2016 г.

Blogmas #4 (Day and Night Book Tag)

Blogmas #4
Day and Night Book Tag

Видях този таг от Теди Атанасова (тук) и ми се стори много приятен, затова нямаше как да не го направя. Надявам се да ви допадне и в случай, че това се случи и решите да го направите - оставям го отворен. :)

D: Кога четеш повече, през деня или през нощта?
Определено през нощта. Хиляди нощи са били прекарани с книга в едната ръка и чай в другата.

A: Има ли книги, които са променили начина ви на виждане?
Най-добрият отговор е Въглен в пепелта. Четейки за цялото насилие, несправедливост и злоба ме накара да се замисля доста за света и да променя начина, по който гледам на доста неща.

Y: YA – да или не?
Определено да! Това е най-предпочитаният от мен жанр, заедно с романтика и паранормална романтика.

A: Има ли герои, които смяташ, че е възможно да са истински?
На теория смятам, че е възможно да има, но не мога да обясня защо смятам така. Просто има логика да е писано за герои, които преспокойно да можем да си представим като реални.

N: Даваш ли книгите си на заем?
Да, но кръгът от хора, на които давам книгите си, е много тесен. ;д Правя го само, ако мога да имам доверие на човека, че няма да ми съсипе книгата.

D: Миришеш ли книгите си?
Естествено, че да!

N: Не всеки харесва книгите, това добре ли е или не?
Не казвам, че има нищо лошо в това да не харесвате книгите. На всеки зрял, способен да взима рационални решения човек му е позволено да има собствено мнение. Дори и това мнение да е донякъде грешно. ;д


I: Държа книгите ми винаги да изглеждат добре, или пък не. Ти от кой тип си?
Има ли любител на книгите, който предпочита те да не изглеждат добре? Естествено, че не – искам те да имат възможно най-запазен и представителен вид, за да мога, когато мина покрай тях и ги погледна, да изпитвам онова дяволито чувство на удоволствие.

G: Господи, имам прекалено много книги! Вярно или грешно?
Грешно, грешно, грешно! Определено не смятам, че имам прекалено много книги. Приемам още, ако случайно искате да ми купувате подаръци за Коледа. ;д

H: Някога случвало ли ти се е да си съсипеш книгата, ако да как?
Най-лошото, което съм причинявала на бебчетата си е лекичко да им прегъна ръбчето. Също така 2 пъти съм опускала книга, но нямаше тежки последствия.

T: Предпочиташ да четеш на тишина или не…с други думи, четеш ли, докато тренираш?

Не чета, докато тренирам, защото не тренирам. ;д Чела съм в клас, в автобуса, на публични места, като градинки и т.н, но като цяло предпочитам да е максимално тихо около мен.

понеделник, 19 декември 2016 г.

Blogmas #3 (Егмонт на живо, последствията от Панаира на книгата и 3 неща, които не очаквах от университета/ студентския живот)

Blogmas #3

Здравейте, милички.
Новата седмица започна, а с това и контролно по Академично писане, доклад по същия предмет, който отлагам вече над 2 месеца, домашно, чиито срок съм пропуснала очевидно и още няколко задачи, които няма да е зле да започна да пиша. И разбира се, вместо да се занимая с тях, аз пиша пост, защото ми дойде музата да напиша нещо. 
Ако сте от тези хора, които обичат да отлагат до последно, с ръка на сърце мога да кажа: разбирам ви.

И за да подготвя тези от вас, които смятат да продължат обучението си, съм ви намислила 3 неща, които аз лично не очаквах да се случат.
Очаквах професорите, както и асистентите, да бъдат доста по-надути и недостижими.
Нещо в самия израз „проф.“ ми се струваше толкова възвишено и далечно, че очаквах всички да се имат за голямата работа. Реалността е малко по-различна. Има и от гореизброените, но повечето преподаватели са доста humble (не се сетих за българската дума) и са готови да помогнат с каквото могат. Засега всеки ни повтаря, че е наш приятел и, че можем да ги попитаме за всичко. Недоверчивото в мен ми крещи „не им се доверявай“, но мисля, че това си е просто мой проблем. ;д Като цяло хората са доста осъзнати и приятни и наистина НАИСТИНА могат да ви научат на доста и да ви предадат по развлекателен начин доста поучителни уроци и случки, които са преживявали.

Очаквах да бъдем затрупани от книги, учебници и всевъзможни помагала.
Не е тайна, че повечето преподаватели имат по не една издадена книга и приятелите ми предварително ме бяха подготвили, че ще дам доста солена сума за помощни материали. За мой късмет (и са късмет на портмонетата на родителите ми ;д) нашата специалност не изисква да купуваме каквито и да било книги и учебници. Но това си има и лоша страна – когато се наложи да си припомните някаква лекция няма учебник, от който можете да я прочетете наново. Имате две опции – ако сте писали по време на лекцията да прочетете нужното от тетрадката си или, ако преподавателят праща лекциите по имейл, да намерите нужното там.

  Тъй като аз съм на общежитие в Студентски ме бяха подготвили, че това място не е годно за учене.
Това не е обаче на 100% вярно. Да, общежитието е доста шумно място и ако се паднете в блок, който е по-див, очаквайте да има доста партита (в моя блок има поне по 2-3 всяка вечер НА ЕТАЖ!). Но това не означава, че 24/7 ще се чува музика. Все още съществуват онези тихи блажени моменти, в които може да се учи.

Има още доста неща, които мога да включа, но искам да ми мине сесията и смятам да направя отделен пост за това (ако ще ви е интересно да чуете повече де ;д). И сега е момента да кажа -  университета не е кофти място, всъщност срещаш толкова различни и интересни хора, всеки от които предоставя различно мнение и възгледи, че за мен беше страхотно (и все още е) да се запознавам с толкова хора. Първата година е определено супер еуфорична и много неща започват да се променят, но съветът ми е да ѝ се насладите максималко.

А сега нека преминем към двете по-важни теми: Малко за блогърската/влогърската среща, която милите ЕГМОНТ организираха и какво успях да си напазарувам от Коледния панаир на книгата. Досега никога не бях влизала в НДК, но в рамките на седмица 2 пъти ми се наложи да го направя. Първия път “виновникът“ беше събитието Егмонт на живо. В четвъртък успях най-сетне да видя на живо хора, които познавах досега само от екрана си. С Памела писахме на страхотните Ади и Йоана и се уговорихме да се чакаме пред входа, защото нито една от нас не знаеше какво ни очаква щом влезем. Веднъж обаче оказахме ли се в зала 4 започнахме да си бърборим за книжки, любими автори и какво присъства в бъдещите ни планове и стана много забавно. По едно време се събрахме в кръг като на AA meeting (Alcoholics Anonymous); (да, среща на анонимните алкохолици ;д) и всеки каза малко за себе си. Беше удивително да се окажеш в стая с толкова невероятни хора, които споделят интересите ти и най-стене да опознаеш хората зад любимите ти блогове/ booktube канали.
  

(Може ли да оценим колко брутално невероятно изглежда косата на Ралица за минута?! ;д)

Колкото до панаира – моя милост се прибра с 6 нови книжки.
Първата ни спирка беше щанда на ИБИС, където си харесах две книжки. Едната от тях е Ледено ухапване, кн.2 от Академията, която нямаше как да пропусна да си взема. Попитахме и за останалите книги, но за съжаление ги нямаше в наличност. Втората книга се казва Първият гроб отдясно от Даринда Джоунс и си я бях набелязала още преди година, когато блога ми беше още бебче, но така и не намерих време да стигна до нея. На няколко пъти даже карах Памела да я четем двете, но неверника ми отказваше всеки път. Е, сега поне щом я имам на рафтчето си ще ме подсеща, че реда и наближава. (книгите струваха 4лв всяка)

Продължихме към издателство ЕМАС, където веднага забелязах красивата корица на Ангелско нашествие. След дълги уверения от страна на bestie-то, че книгата ще ми хареса и е мой тип я грабнах. (книгата беше намалена на 20% и струваше 12,90лв)

И последно стигнахме до издателство СОФТПРЕС, където очите ми веднага набелязаха първите три книги от поредицата „Кросфайър“ от Силвия Дей завързани с червена панделка. Можех да ги чуя как крещят името ми. Принципно една книга от поредицата струва 16лв, а изведнъж можех да купя три от тях за тази цена? Ъмм, бройте ме!

P.S.: Сега е момента, в който да включа, че от намалението на Сиела се прибрах само с една нова придобивка и това е Миг преди никога от Джесика Редмерски. Намирането на тази книга беше страшно предизвикателство, защото почти никъде я нямаше и обиколихме 3-4 книжарници, за да ни се усмихне късметът най-сетне. (включвам книгата тук, защото не съм правила отделен пост за това, просто не видях смисъл)
P.S.2: Бляскавият двор присъства в снимките, защото не направих и отделен пост за октомврийската BOPS, за което сега доста съжалявам.

Е мисля, че това е всичко за днес. Съжалявам за дългия пост и..

Arevour

четвъртък, 8 декември 2016 г.

Blogmas #2 (Обикаляне по моловете, Немски Коледен Базар, Егмонт на живо и още срещи с блогъри)

Blogmas #2

Последните ми 2-3 дни бяха изключително приятни и забързани. Има дни, в които мога да се излежавам в нас и да не правя нищо ползотворно с часове и няма да ми е проблем. Но с наближаването на Коледа настроението ми е все по-приповдигнато и се чувствам все по-енергична и сякаш трябва да си запълня времето с нещо.

Но ще започнем този разказ от неделята – слязох на гарата и се прибирах към стаята си, когато забелязах колко е хубава е София по тъмно с всичките си светлини, елхи, играчки и оригинални украси и минавайки покрай Сердика център си казах – толкова е красиво, трябва да се върна през деня и да видя как е украсено вътре.
Приказка.
Всичко блестеше, декорации на всяка втора крачка и коледни мелодии чуващи се из цялата сграда – какво повече да искам от живота.


И след като целия ми ден вървеше на коледна тематика защо да не посетим и Немския Коледен Базар. В Плевен също се провеждат подобни мънички събития и се разпъват множеството будки, предлагащи на 90% една и съща надценена стока и коледни лакомства, но не бях виждала нищо подобно. Беше толкова отцепено от останалия свят и толкова сладко направено, че нямаше как да не се задържим по-дълго и да направим 3 хиляди снимки за спомен. До всички, които все още се чудят дали да отидат – нищо няма да загубите, но ще обиколите едно местенце, което предлага приказна атмосфера, развлечения за деца, много и различна храна и дори гряно вино. 
Как да кажеш не на това ;дДруго интересно нещо – ами отворих си един ден пощата и какво да видя – покана за събитието ЕГМОНТ на живо! What?
Това беше една страхотна и неочаквана изненада и изключително много се вълнувам, че ще присъствам на блогърската/ влогърската среща и толкова се надявам да се среща с вас и да си поговорим, че чак още не мога да повярвам какво се случва. Не ми обръщайте внимание, май откачам. ;дИ като стана на въпрос за среща с хора от блогърското общество – най-накрая доживях да се видя на живо с Юлия (ако четеш това искам да знаеш, че много се радвам, че се видяхме и да знаеш, че в бъдеще ще си подложена на още много такива излизания!
Послепис: вече официално присъстваш в постовете ми ;д).


И последното, което искам да вмъкна е, че днес е първия ми студентски празник. Досега не се бях замисляла толкова за 8ми декември и какво представлява, но сега ми е някак странно, че този ден най-сетне настъпи. Тези от вас, които ме познават - знаят, че гледам на тези неща по доста сантиментален начин и страшно се вълнувам дори за най-малкото, така че ще кажа само - на всички настоящи, бъдещи и минали студенти честит празник. Пожелавам ви да си вземете всички изпити без проблем и цялата учебна година да ви върви с лекота. И също така не пийте много. ;д 

Сега ще спра да бърборя и ще ви оставя да се насладите на снимките. TT


понеделник, 5 декември 2016 г.

Blogmas #1 (Intro, bookish plans & some catching up)

Blogmas 2016 is ON.

Дълго време стоях и гледах празния лист, докато измисля какво да кажа първо.
Затова ще започна с това – виждате ли в дясната лента на блога от колко време не съм публикувала нищо тук. Октомври. Ще станат почти 3 месеца, откакто за последно писах нещо. Изобщо. И сега следва баналната реплика – не е, защото не ми се пише, а защото просто не ми остава време. И ще си кажете „Е, какво толкова прави, че да не може да напише нещо. Айде не ревю, но един таг поне“ и отговор най-вероятно няма да последва.

Някои може би знаят, някои може би не, но от тази година съм студентка. И ако съм си мислела, че ще е само клатене на крака и излежаване с новите ми приятели – жестоко съм грешала (е добре де, и това доста често го правя, но както и да е). Натоварват ни психически и физически и, въпреки че ми остава малко време, в което да пиша, желанието го няма.

До днес. (2 декември 2016г.)
В петък се прибрах от лекции и започнах да си оправям багажа, за да се прибера вкъщи, когато осъзнах, че имам 2 часа до влака и реших да си почина малко, разглеждайки какво всички вие сте писали в първите си блогмасове и вдъхновението да напиша нещо ме удари. Бяха ме питали дали смятам и този декември да се включа и досега не знаех отговора, но here I come, baby, stronger than ever. (шегувам се, последните няколко нощи не съм спала много и гледам малко на стерео)

Както и да е, имам няколко нови идеи за постове, които смятам, че ще ви харесат. Тази година съм настроена на вълна коледни рецепти, песни, ревюта, тагове, няколко поста, които ще бликат от книжни (и не само) снимки и… доста сериали. Може и да не съм чела и писала, но сериалите не ги изоставих – нови и стари, добри и лоши, оригинални и клишета – смятам да ви зарина с информация. Идеята ми е направо да си взема почивка седмицата преди Коледа и да се отдам на писане и четене. Стискайте ми палци да не се изгубя в хилядите курсови работи и задачи и да превъзмогна писателския/читателския блокаж, който ме беше обгърнал в продължение на 3 месеца.

За месец ноември успях да прочета само една книжка и тя е Ш-ш-шт! от Бека Фицпатрик и честно казано ми беше доста интересна. Не знам обаче дали ще ѝ напиша ревю, заради хаотичния начин, по който я прочетох. За декември обаче съм си подготвила няколко книжки, които искам да подхвана и първата от тях е Миг преди никога от Редмерски. Старичка е, но имам доста големи очаквания; втората е Гневът и зората от Рене Ахдие (време и е вече!), а третата – Бляскавият двор, за която също много се вълнувам и вярвам, че ще ми хареса. Чели ли сте я вече?

Е, надявам се да се ‘видим‘ отново след  няколко дена и до тогава... spread love and Christmas spirit wherever you go, my loves.


P.S.: Имам нова свещ с аромат на шоколад и нямам търпение да си я пробвам. ♥