Рисунка за Айла от Стефъни Пъркинс

Кн. 3 от поредицата „Целувка за Ана“ от Стефъни Пъркинс

Дойде време и за ревюто на последната книга от трилогията на Стефъни Пъркинс, а аз съм обзета от носталгични чувства. Поредицата беше една от най-приятните и спокойни, но едновременно енергични и красиви, които съм имала шанса да прочета. Рисунка за Айла е книга, която ти разкрива един необятен нов свят, кара те да усетиш емоцията от непознатото, да се потопиш в културата, да се отдадеш на импулса и да последваш сърцето си. Една прекрасна книга за споделената любов и множество приключения.

Познаваме Джош от първата книга, като съквартиранта и най-добрия приятел на Етиен. Още тогава го виждаме представен като лошото момче – бяга от часовете, дава си вид, сякаш не му пука за нищо, отнася се нехайно и не можем да пропуснем и татуировката му. Но той има едно хоби, в което влага цялата си същност. Когато рисува е старателен, съсредоточен и обръща внимание и на най-малките детайли. Но след като най-добрите му приятели завършват АУП (Американското училище в Париж) и продължават с животите си, Джош остава сам.

„Стилът му е доста ексцентричен. Донякъде меланхоличен, но и изключително изящен и напълно индивидуален. Всяка линия е изписана с безкрайно старание. А това говори, че истински се вглежда в заобикалящия го свят. Хората го смятат за отвеян, понеже често се отнася нанякъде, бяга от часовете и не си пише домашните, но когато видя рисунките му, ми става ясно, че не са прави.“



Докато не се появява чаровната Айла – скромна, мила, свенлива и доста затворена на пръв поглед, но забавна и с приятно чувство за хумор. Още от първият път, в който вижда Джош тя си пада по него, но срамежливостта ѝ я спира да направи крачка напред. Но случайност пресича пътищата им една лятна вечер и, подтикната от някаква невидима сила (и от малко обезболяващи със странични ефекти), Айла се осмелява да заговори Джош, поставяйки началото на нещо специално.

„Ето виж, ако дойдеш с мен в Нова Англия, ще разучим всички онези приключенски неща, дето ги пише в книгите ти. Ще изследваме, ще разпъваме палатки, ще се катерим по скали, ще се спускаме със салове, ще съзерцаваме звездите, ще палим огньове ... “


Не за пръв път виждаме авторката да описва заобикалящия свят много красиво и увлекателно, но тук героите преоткриват още нови места, а действието се развива в три различни държави – Америка, Франция и Испания - всяка от тях със свой различен стил и култура. Начинът, по който се усеща атмосферата, артистичността и античността те пренася към описаните дестинации, а великолепната архитектура и величествените забележителности са само част от красотата в Рисунка за Айла.

За край на поредицата си Стефъни Пъркинс е надминала себе си, като е включила много нови елементи и всяка следваща глава е изненада. От неочаквани срещи до импулсивни пътешествия, поемане на рискове и изграждане на характери. Две души, които накрая се събират заедно. Историите успяват да поддържат перфектния баланс между вълнуващото и познатото, старото и новото, копнежа и раздялата, докато накрая в главите ни се получава една експлозия от трептящи чувства. Поредицата определено е много нежна и лека и четенето ѝ е чисто удоволствие. Като заклета романтичка съм неспособна да кажа нещо лощо за подобна поредица, точно обратното – тя е една от любимите ми и без съмнение бих я препоръчала на всички, които са дори малко като мен. 

„Благодарение на Джош действително съм започнала да поемам рискове. Разбрах, че ако не си подам носа извън зонарта, в която се чувствам удобно, никога няма да открия истинско щастие.“

Коментари

  1. Тази поредица е перфектната поредица за четене през лятото! (: Радвам се, че ти е харесала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласна съм - много е приятна и наистина те отпуска. ^^

      Изтриване

Публикуване на коментар