Белязана от П. С. Каст и Кристин Каст

Кн. 1 от поредицата „Училище за вампири“ 
от П. С. Каст и Кристин Каст

Зоуи Редбърд е саркастична, умна и с добро сърце. А светът й на пръв поглед по нищо не се различава от нашия – учи в гимназия, като всяка тийнейджърка има проблеми със семейството си, приятел с умствения капацитет на хлебарка и прекалено бъбрива най-добра приятелка. Но в нейния свят има едно различно нещо – вампирите съществуват, а както изглежда, младата Зоуи ще е най-новият член на вампирското общество. Но тук не важи познатата ни процедура по ухапването. Тук хората биват белязани. Веднъж дарени с белега започва превръщането във вампир – така наречената Промяна, която не всички вампири преживяват. През следващите седем години от живота си Зоуи осъзнава, че животът и ще виси на конец, а смъртта може да я застигне във всеки момент, дори когато най-малко я очаква.


Но това, че може да бъде заличена от лицето на земята за по-малко от половин час в никакъв случай не означава, че не трябва да се възползва от даденото и време. Заедно със съквартирантката и Стиви Рей, умникът Деймиън и суперяките едновременно-говорещи близначки Ерин и Шоуни се опитват да живеят ден за ден и да не се притесняват какво може да се случи утре. Но Зоуи не е изцяло откровена с приятелите си. Белязването и изобщо не е случайност, а някои от симптомите, които проявява са типични за вече пета година вампири. Това, което крие е, че е избраница на богинята Никс и от нея се иска да премахне водачката на Дъщерите на мрака.


Разбира се, трябва да се включи и образа на най-харесваното и популярно момче в училището за вампири – Ерик Найт. Честно казано си мислех, че ще е доста по-гаден и надут, но като за първа книга останах очарована от начина, по който персонажа беше изграден, толкова мил, любезен, искрен и наистина заинтересован от Зоуи.

Още нещо, което ни се губи в картинката? Злобните момичета. Афродита е водачката на Дъщерите на мрака, а също и бившата приятелка на Ерик, и още от първата глава става ясно, че тя иска да си го върне. Това, което по-късно разбираме е, че Афродита, заедно с привърженичките и Войнствената, Ужасната и Осата (да, много оригинални имена имат..) ще дадат всичко от себе си да превърнат живота на Зоуи в ад.


Първия път, когато започнах книгата четях едновременно Хекс Хол и Синя кръв и сега е момента да кажа – трите книги са на 90% еднакви. Просто са сложили различни имена и някои от детайлите покрай способностите на главните варират, но трите книги имат почти идентични истории. Аз не бях особено впечатлена от нито една от тях, а по-конкретно за Белязана – написана е по доста тийнейджърски и повърхностен начин и, въпреки че имаше интересни моменти, като цяло не ме грабна и се съмнявам да продължа с останалите книги от поредицата. Но все пак, ако вие харесвате Хекс Хол или Синя кръв, то Белязана определено е ваш тип книга и със сигурност бих ви я препоръчала.

Коментари