Сърца за разбиване от Али Новак

Сърца за разбиване от Али Новак

Време е и за моето ревю на тази страхотна и приятна книга. След прочитането на анотацията си помислих две неща: тази книга ще е нещо като фенфикшън и щом има някой болен със сигурност ще е тъжна. Е, за пореден път не познах и нямате си и на идея колко се радвам за това. „Сърца за разбиване“ е лека и ненатоварваща книга, която ни учи как да се изправим срещи страховете си, как да открием себе си и да се научим да приемаме неизвестното.

„Нищо не е сигурно в този живот. Понякога трябва просто да рискуваш.“

Още в началото книгата ни хвърля в живота на тризнаците Самюълс, Стела, Дрю и Кара, а действието виждаме през погледа на Стела.  На пръв поглед тя е обикновено 17-годишно момиче, което все още се опитва да се открои от брат си и сестра си, да открие себе си  и да измисли какво да прави с живота си. Но този живот бива поставен на пауза, когато откриват, че Кара има рак. След години упорито лечение тя усилено се бори и духа и сякаш е неслоним, но за да я зарадват за наближаващия им 18 рожден ден, Стела и Дрю и подготвят изненада – автографи от любимата ѝ група The Heartbreakers.
Колкото и да мрази музиката на бой бандата, Стела е готова да чака на опашка, за да зарадва сестра си, но в плановете ѝ не се включваше да разбира, че готиното момче, което е срещнала и с което е флиртувала по-рано в Starbucks, всъщност е световноизвестният вокалист на The Heartbreakers.

„Обвиняваш се за нещо, което няма как да контролираш, като буря или нашествие на извънземни. Факт: понякога се случват лоши неща и това е част от живота. Всеки го сполетява нещо, рано или късно. Въпросът е как ще поемеш удара.“

Оливър е героят, който знаех, още преди да“срещна“, че ще го харесам и точно така стана. Направи ми впечатление, че беше земен, мил, откровен, спонтанен, искрен и отзивчив, обикновен тийнейджър, като всеки един от нас. Беше далеч от образа на безразличното лошо момче от бой банда и не беше позволил  факта, че е вокалиста на една от най-харесваните момчешки групи да му повлияят. Не беше горд и признаваше, когато сгреши, но най-вече беше готов да жертва щастието си и да поеме рискове, които да му навлекат гнева на продуцентите, за да бъде с момичето, което обича.

Останалите момчета от групата също са всичко, което ми се искаше да бъдат. Не бяха приели славата си, като инструмент, с който да повдигат самочувствието си, а бяха просто тийнейджъри, които следват мечтата си. През повечето време бяха обикновени приятели, които се смееха заедно и понякога се караха, но постоянно измисляха всевъзможни щуротии.


„За мен решенията винаги бяха прости: да или не, черно или бяло, пепси или кока-кола. Може би защото бях импулсивна, хвърлях се  с главата напред и слушах сърцето си. Но какво трябваше да направя, когато сърцето ми искаше две напълно противоположни неща?“

Това беше първата книга от Али Новак, която прочетох, но веднага след това влязох в Goodreads и си добавих останалите книги от поредицата в категорията ‘искам да прочета‘. Книгата е изпълнена с много изкуство и музика, мечти и любов. Лека е, приятна, тийнейджърска, но не и прекалено сладникава. Едно от нещата, които най-много ми допаднаха е, че тя не се фокусира само върху отношенията между главните, но и техните семейства и приятели, а въпросите, които зачеква се всеобхватни и всеки от нас в даден момент, когато се е чувствал на кръстопът, си ги е задавал. Не бих казала, че книгата е непредсказуема, но начинът, по който историята ни беше разказана, успя да ме накара да съм съпричастна с героите и истински да се докосна до тях.

Животът никога не ти дава почивка. Той е суров и не прощава, и когато те връхлети, имаш само два варианта: да легнеш на земята или да се изправиш и да се бориш.

Огромно впечатление ми направиха отношенията между тризнаците, любовта и подкрепата, която оказваха един на друг и всичко, през което бяха готови на преминат и да жертват, за щастието на ближния. Всеки герои в книгата ни показа част от себе си, но заедно с това ни и предаде важен урок, а тези, които бяха най-запомнящия се беше, че стига да си достатъчно упорит, смел и да вярваш в себе си, можеш да постигнеш много.

„Притесненията са част от преживяването. Просто трябва да вярваш, че ще е хубаво и ще си струва.“

Книгата беше ненатрапчива, изпълнена с хумор и ненатрапчива и всичко, от което се нуждаех, докато стоях на брега на морето и се пренесох от забързаното ежедневие в мечата на всяка една фенка по света.

Искрено благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Коментари