Предимства и недостатъци на книгите на хартиен носител

Предимства и недостатъци на книгите хартиен носител
Първата част от този пост - Предимства и недостатъци на е-книгите - може да видите тук.

Предимства на принтираните книги
o   Те са си ваши и вие може да си отбелязвате върху тях (било то с химикал, молив или залепващи листчета) всичко, което искате да запомните, изтъкнете или акцентирате от прочетеното.
o   Едно от най-хубавите неща е, когато книгата е нова, да разгърнете непречупваните им страници и да усетите аромата на мастило. 
o   Не е нужно да ги връщате и знаете, че вие сте единствените, които ги ползвате, а не, че са минали през още 20 човека преди вас.
o   Не излъчват светлина и следователно не увреждат зрението толкова, колкото би го увредил един обикновен телефон, таблет или четец.
o   Винаги можете да правите сладурски снимки за Instagram с новите попълнения на рафта ви. ;д


Недостатъци на принтираните книги
o   Ако таблетът/телефонът/лаптопът не е нужно да се държат, то книгите на хартиен носител трябва да се държат и няма нищо по-изнервящо от това да сте си легнали и постоянно да се въртите, опитвайки се да си намерите подходящата поза, а когато това се случи да ви отмалеят ръцете.

o   Доста хора не са склонни да харчат спестяванията си за книги, които може и да не харесат, а може и никога да не прочетат. А ако книгите, които четете взимате от библиотеката е необходимо да се върнат в срок до 1 месец.

o   Винаги съществува проблема с прегъването на страници или, опази боже, съсипване на корицата. За мен няма нищо по-изнервящо от смачкана книги в стил 'стар вестник'.

  o   Заемат прекалено много пространство. А и е нужно всеки път, когато пътувате, да съобразявате багажа си според това колко книги ще вземете със себе си. Предполагам повечето от вас са изпадали в ситуация, в която искате да вземете книгите, които четете или искате да започнете, с вас, но багажът стане прекалено много или чантата - прекалено тежка.

А вие какво мислите? 

Има ли значение дали книгата е в електронен вариант или е на хартиен носител? И кой от двата варианта предпочитате повече? :)

Коментари

  1. Много забавна и интересна публикация ^^ Аз се определям като "старомоден читател" ;дд Предпочитам книгата да бъде на хартиен носител и по възможност да съм си я закупила, защото.. хмм, и аз обожавам да поставям цветни листчета и да подчертавам с молив в тях ! Но често взимам книги и от библиотеката и да си призная, вече не ми прави особено голямо впечатление. Стига книгата да ми хареса от къде е и каква е са само подробности :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бъда честна, преди основно четях електронни книги или пък си ги взимах от библиотеката (въпреки че нашата библиотека е леко смотана и няма много интересни неща в нея ;д), но от известно време започнах да си ги купувам - наистина няма по-хубаво чувство от това да знаеш, че няма нужда след прочита на една книга, да се разделиш с нея. И все пак често ми се случва да чета една книга в хартиен вариант и едновременно с нея - една електронна. Оказа се много удобно. ^.^

      Изтриване

Публикуване на коментар