неделя, 9 октомври 2016 г.

Грозна любов от Колийн Хувър

Ugly Love by Colleen Hoover / Грозна любов от Колийн Хувър

„Хубавите моменти компенсират грозната любов“

Бях чувала името на авторката и отзиви за това, колко хубаво и увлекателно пише тя, но никога не бях чела нейни книги. „Грозна любов“ беше книгата, която ме запозна със стила на писане на авторката и постави началото на любовта ми към нея. Каквото и да кажа няма да е достатъчно – невероятна е, написана е с много емоция и историята е красива (къде ли е иронията тук?!) и романтична, но с  щипка тъга и горещи страсти.

Както винаги ще започна с героите.
Тейт Колинс учи магистратура, но едновременно с това и поема смени като медицинска сестра в близката болница в Сан Франциско. Но докато не заработи достатъчно, за да може да си позволи собствен апартамент, се съгласява да живее при брат си – в сграда купена от военните населена с пилоти, а още през първия ден на нанасянето ѝ пътят ѝ се пресича с един от тях.


Майлс Арчър е умопомрачително красив, умен и… пилот. (Нужно ли е да споменавам колко секси е тази професия? Не? Ок.) Още първия път, в който се срещат, Тейт вижда една грозна страна от Майлс, но усеща, че под маската на безразличието и непукизма са сдържани емоции и потиснати рани от миналото, които са го принудили да издигне около себе си стени и да не допуска сърцето си да се влюбва отново. Но как да се преструваш, че не изпитваш нещо, когато привличането е толкова силно?

 Затова двамата измислят един „брилянтен“ план – страстта помежду им е очевидна, и не изглежда сякаш скоро ще стихне, но тя няма време за любов, а той не иска такава. Тогава защо да не използват един друг, когато им е удобно, без никакво обвързване. Звучи като перфектния план, нали? И може би (едва ли) би бил успешен, ако Тейт беше спазила правилата, който Майлс беше поставил:

„Не питай за миналото ми.
Не очаквай бъдеще.“

Въпреки годините си, героите бяха изключително зрели, а образите им бяха чиста наслада. Въпреки че знаеха, че тази тяхна игра няма как да продължи дълго, а последиците от нея ще бъдат катастрофални, те продължиха да се срещат. Вижда се ясно колко емоция и любов е вложила Колийн Хувър в изграждането на героите си. Края на историята беше предвидим, но през цялата книга действията ме караха да се взирам изумено в екрана и да чета глава след глава. Връзките между героите (тук включвам и брата на Тейт, Корбин, който би убил за сестра си и Рейчъл, която все още е неизменна част от живота на Майлс и, разбира се, няма как да не споменем Кап – осемдесет годишния старец, който беше опора в най-трудните моменти, както за Тейт, така и за Майлс) са изградени така, че всеки читател да усети колко силни и неразрушими са. Книгата не е изградена половинчато, а в нея е вложено време и резултата е невероятен.

„Любовта не винаги е красива, Тейт. Понякога прекарваш целия си живот в опити да я промениш. Да я промениш в нещо по-добро. И тогава без да осъзнаеш, се оказва отново в стартова позиция със сърце, изгубено някъде по пътя.“

Обожавам моментите, когато виждахме истинския Майлс, обожавах всеки път, когато Тейт преглъщаше гордостта си и как, въпреки че грозното си разяждаше отвътре и напълно ги поглъщаше, двамата получиха своя щастлив край.  „Грозна любов“ е една вълнуваща, мистериозна и поглъщаща книга, която показва, че си заслужава да преминеш през много спънки и грозни моменти, щом края е една красива любов.

П.П.: Няма как да не спомена филмовата адаптация, чиито трейлър е тоолкова загадъчен и сексапилен (ще оставя линк да го видите тук), също като Майлс, който между другото си представях точно така. Ник Бейтман (актьорът в ролята на Майлс) общо взето е всичко, което можеше да искам да бъде и за да ви направя услуга – nick_bateman е профилът му в Инстаграм, ще ми благодарите, обещавам ви.  

четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Книжна равносметка за месец септември & планове за октомври + life update

September Wrap-up & October TBR

Здравейте, книжни души. Дата е вечерта на 5 октомври, а аз току що се усетих, че още не съм направила книжната си равносметка за месец септември, така че ето я и нея, както и малък update в личен план.

През септември, да си призная честно, не четох много, защото бях подложена на доста стрес. Причината : предстоеше ми да се настаня в общежитие. Постоянно тичах наляво и надясно, защото трябваше да купя още чаршафи, хавлии, пасти за зъби и шампоани, мебели и препарати. Трябваше да тичам по банки, да си вадя снимки и документи за намаления на градски транспорт и куп други работи.

Когато пристигнах в стаята тя се оказа абсолютно празна, мръсна и в следствие на някакви простаци, които не са си изхвърлили боклука и храната от стаята, преди да я освободят, всичко беше засмърдяло. Удоволствие. Но след упорито чистене на покапала мазилка, няколко курса до кофите за боклук, метене на пода повече от 5 пъти и упорито чистене на мебелите с високо концентриран препарат, чиято миризма можеше да умори човек, стаята заблестя. Като Пепеляшка.

Най-странното беше, че, когато всички влязоха в стаята и я видяха в най-лошото ѝ състояние направиха гадните физиономии и веднага казаха ‘ужас‘. Павлина, разбира се, влезе и каза ‘тва е ебаси яката стая‘. И не е лъжа – сега, когато е чиста, запалена е ароматна свещ, нахвърляни са купища възглавници по леглото и снаксове по масата за хранене, няма за какво повече да мечтая. Имам си нова дограма, която изолира всякакви шумове (включително сръбското, чуващо се от съседите), банята ми е нова, а и ние си донесохме мебелите от вкъщи. Всичко е толкова чисто, че може да си мине за стая в хотел.


Тааа, това е в личен план. Сега малко за книгите, като първо започвам с двете ми нови попълнения в списъка с прочетени.
Първата, за която ще говоря е Сърца за разбиване. Книгата се оказа изключително приятна, свежа и си я носех няколко поредни дни на плажа, за да я чета там, под слънчевите лъчи, а не в стаята. Очарова ме и ме изненада доста, тъй като смятах, че ще е малко по-скучна и обикновена, а тя се оказа толкова нежна и зачекна множество теми, вълнуващи нашето поколение. Ревю към нея може да откриете тук.

Втората книга е Въглен в пепелта от Сабаа Тахир и OMG! Знам, че се забавих много с прочита ѝ и сега ми идва направо да се ударя. Как съм могла да не обърна внимание на тази мистериозна и мрачна история, попита с болка, насилие и любов. В този случай мога да кажа само: не съдете книгата по корицата, моля ви. Аз направих точно това и сгреших. Историята на Лайа и Елиас ще ви плени още от първата страница и няма никакъв начин, никакъв, да успее да ви пусне, преди да сте видели края ѝ. Линк към ревюто ще сложа тук.

Сега, знам, че миналия месец пропуснахме да напишем дискусиите си по Ш-ш-шт! и Under the Never Sky, но това е изцяло по моя вина – както казах нямах муза да чета. Но този месец планирам да се докопам до тях. Странични книги, които ще включа в плановете си са Гневът и зората от Рене Ахдие, И заживели щастливо от Кийра Кас (време е най-сетне да ѝ дам шанс), както и третата книга от поредицата Обсебен от Дебора Блейдън.

Може и да успея, може и да се проваля, но това са заглавията, които съм си наумила, затова стискайте ми палци да успея и-и-и до скоро!

вторник, 4 октомври 2016 г.

The Autumn Book Tag

The Autumn Book Tag

Мисля, че съм малкото блогъри, които още не са направили този таг, така че днес реших… астрономическата есен настъпи отдавна, какво още се бавя. Есента е един от любимите ми сезони, така че много се зарадвах, когато разбрах, че съм тагната, за което благодаря на Мели и Габи. И-и-и нека започваме!

1. Кое е любимото ти нещо относно есента?
Определено е един от най-красивите сезони – обожавам да виждам по улицата нападали листа във всички възможни топли цветове. Също ситните дъждове отвън, когато аз съм на топло вкъщи с книга в ръка и заобиколена от свещи. А, и излизането на новите сериали, и новите сезони на тези, които вече следя. И, разбира се, рожденият ми ден. ;д

2. Коя книга ти напомня за училищните дни?
Книгите „Ще те чакам“ и „Красиво бедствие“ по две причини ми напомнят за училище – първата е, че там ги прочетох за първи път. Втората е, че и в двете героите са в колеж и ако не се лъжа момичетата и в двете книги бяха нови и първокурснички… хващате ли накъде бия с тази идея, дамм ;д

3. Коя корица ти напомня за есента?
Аз също ще отговоря с Въглен в пепелта. Наскоро прочетох книгата и, въпреки че знам, че няма нищо общо с есенния сезон, а по-скоро горещите жеги през лятото, определено цветовете на корицата имат този есенен vibe.

                                                                 4. Коя е любимата ти хорър или Хелоуин история?
Факт за мен – не чета хорър книги, нищо страшно, понеже съм голяма бъзла и ако прочета нещо такова ще трябва пак да спя при нашите, а на 18 години това си е направо за срам. ;д

5. Кой е любимият ти хорър или Хелоуин филм?
Горният отговор важи и тук.

6. Кое излизане на книга през есента очакваш най-много?
Не съм много информирана относно предстоящите книги, но очаквам с нетърпения Бляскавият двор, която май скоро трябва да излезе.

7. Кое излизане на филм през есента очакваш?
Филми съм казвала, че не гледам толкова много – най-извесните от тях или дори просто гледаните в последните години, като Тор, Аватар, Костенурките нинджа, Трансформърс, Бързи и яросни и всичките филми за героите на Марвел са ми тъмна Индия, но съм започнала малко по малко да гледам филми.
P.S.: Тези дни гледах Underworld и засега съм изгледала само първите 3 филма, но са толкова зарибяващи и badass и с интересна предистория, че нямам търпение за последният. Ако не сте ги гледали – пробвайте, няма да съжалите.


8. Кои три книги планираш да прочетеш тази есен?
Малко изостанах в четенето този месец (ще разберете повече в месечния ми wrap-up) и не успях да прочета книгите за дискусията, за което много се извинявам, така че Ш-ш-шт! и Under the Never Sky са ми в списъка и обещах на Мари заедно да прочетем Гневът и зората, понеже и двете не сме я чели, но мненията за нея са прекалено добри, за да продължаваме да отлагаме.

Е, това беше прекрасният есенен таг, с чието написване малко се забавих, но нали знаете – по-добре късно, отколкото никога. :) Не знам кои все още не са го правили, но ще стрелям на посоки с имената и ще кажа Мишо, Гергана и Скот и Стайлс.