Изборът от Кийра Кас

Книга 1 от поредицата 'Изборът' от Кийра Кас


Доста дълго време отлагах прочита на тази книга. Главно поради факта, че съм твърдоглава. Знаете, онзи момент, в който хората ви казват за определена книга, колко е хубава, как ще ви грабне от първата глава и ще я прочетете на един дъх. Е, историята на моя живот. Винаги правя така, докато един ден не реша да дам шанс и в този момент осъзнавам колко съм грешала.



Първоначалното ми впечатление беше сравнително добро, красива корица, която грабва вниманието и резюме, което дава обещание за вълнуваща история.



Действието се развива в бъдещето, в Илеа, държава, чието общество е разделено на осем касти, като първата каста представлява Кралското семейство, а всяка следваща е все по-бедна и съставена от хора с все по-незначителни професии. Съществуват и хора, които са отблъснати от обществото, т.н. безкастови, които се надигат все повече срещу короната и съществуващата система, заради наложените им ограничения.


На кратко, когато принц Максън навършва подходяща възраст за женене бива съставен Изборът, състезание, в което 35 момичета, по едно от всеки окръг на територията на Илеа, ще бъдат избрани да се борят за сърцето на бъдещият крал.



Тук е моментът да кажем, че Америка, както е името на главната героиня, не попълва документите за участие изцяло по свое желание, но след поредица от неочаквани случки сключва сделка с майка си, убедена, че няма как да изберат точно нея от целия окръг. (Представете си реакцията й, когато чува как обявяват името й по националната телевизия)

Историята е съвкупност от красиви дрехи, дворцови събития, невероятна храна (която е една от основните причини Америка да обмисли възможността да остане в двореца), приятелството (или по-скоро липсата на такова) и принцът.



Принцът..

На пръв поглед, затворен, изолиран от останалите и носещ маска, прикриваща емоциите му неочаквано добре, Максън е олицетворение на доброто възпитание. С завиден външен вид, но и много добро сърце, той не си вади прибързани изводи за участничките (дори когато Мер забива коляно в слабините му).

Естествено няма как да не просъществува и добре познатият ни любовен триъгълник, като третият герой тук е Аспен. Момчето, от по-долна каста, в което Америка е безвъзвратно влюбено, до момента в който той я зарязва, с обяснението ти заслужаваш нещо по-добро от мен”.


Цялостната история за конкурс за сърцето на принцът на Илеа, е на пръв поглед неразумна, но в последствие разбираме, колко е важно е за Максън. Имаме шанс да наблюдаваме как се развиват героите след първото си запознанство и какви промени настъпват във не само главните герои, но и във всички участнички в състезанието. Много оригинална и добре формулирана история и мога да кажа, че след края на първата книга нямах търпения за започна следващата – Елитът, в която ще видим развоя на събитията за останалите 6 от момичетата на Избора.

Линк към ревюто на книги 2 и 3 от поредицата "Изборът" от Кийра Кас.
Линк към ревюто на Наследниката от Кийра Кас.

Коментари