Тръпка от Маги Стийвотър

Кн. 1 от поредицата „Вълците от Мърси Фолс“ от Маги Стийвотър

Аз никога не съм страдала от несподеленa любов, не откривам смисъл в това, благодаря за което. Но за мъничката Грейс нещата не са толкова прости. В малкото градче, където тя е израснала рядко се случват неща, които никой не може да обясни. Тихо е, спокойно. 
Докато един ден, както Грейс – тогава на не повече от 5-6 годинки – се люлееше на люлката в задния си двор, бива отвлечена. 
Диви животни?
Не, вълци.
Хора.


Надеждата я напуска, тя е сама, насред нищото, в необятната гора, ранена, заобиколена от тях. Миризмата на кръв и мокра козина са се попили в дрехите и, докато те я нападат. Гладни са, зимата е студена, а те имат нужда от храна. Но вълците не нападат хората, освен ако сезона не е наистина слаб, а сега са отчаяни. Малката Грейс вече е на предела на силите си и няма желание да се бори, иска просто всичко да свърши, а болката да спре. 

Докато не го вижда – Сам. Жълтите му очи сякаш могат да проникнат в душата и. И когато той се изправя срещу глутницата си, с цел да спаси това момиче, този спомен белязва и двамата.
Годините минават, и докато те тайно разменят погледи – той от гората, скрит в сенките, а тя от задния си двор, седейки на същата люлка от детството си - ситуацията се развива по доста приятен начин и съдбата ги събира. Вече са големи, но споменът от преди, първата им среща, все още ги топли. Разбира се, препятствия застават на пътя им. Нови атаки, студа и напиращата зима, което заплашва да ги раздели, семейството и предателството, приятелите и заплахата да ги загубят, смъртта и още много. Все неща, със който Сам и Грейс трябва да се справят.








Книгата е изключително пленителна, с хубава корица и силни главни персонажи, готови на всичко да запазят и спасят най-чистото – човечеството в себе си и любовта, която споделят. Чете се на един дъх, отне ми по малко от два дена (ходя и на училище през това време) да я завърша, а вече чета и втората книга от поредицата - „Копнеж“, а веднага след нея следва и "Завинаги". 
Силно я препоръчвам на всички, които търсят нещо, което да ги стопли в мрачните есенни/зимни дни и много се надявам и вие да я заобичате, толкова, колкото и аз. 

Коментари