Наследницата от Кийра Кас

Книга 4 от поредицата „Изборът“ 
от Кийра Кас
По повод съвсем наскоро излязлата на български ‘И заживели щастливо’

реших, че е време да напиша ревю на Наследницата, Кн. 4 продължение на поредицата Изборът.
 Историята на Америка и Максън продължава.
Преди години Америка беше тази, която постъпи в двореца с една единствена цел – да спечели сърцето на принца. Ей, мечти, не беше точно така, но е по-важен развоя на събитията, а в нашия случай те се оказаха доста удовлетворяващи. И докато трилогията завърши с любимите ми Максън и Мер и тяхното „и заживели щастливо до края на дните си” Кийра Кас беше достатъчно благосклонна да ни дари с малък бонус – животът им след брака и плодовете на тяхната любов.
Лелее, това звучи толкова по-добре в книгите.
Но нека продължим нататък.
Дъщеря им.
 Идлин Шрийв, принцеса на Илеа. Изборът вече е отменен, за неин късмет, и тя не е задължена да преминава през цялата тази бъркотия,... или пък трябва. Положението в страната е бедствено, значително се е влошило от последния ни сблъсък с тях, нападенията зачестяват, народът се бунтува, а единственият начин да бъде умиротворен е да се проведе още веднъж Изборът.
Сега най-големият кошмар на Идлин е на път да се сбъдне – приемането на куп шумни момчета в битка за сърцето и. За нея те са досадни, разхвърляни и жадни за внимание – всичко, което тя не иска в бъдещия си съпруг и крал. Още по-дразнещото е, че предаването продължава да се излъчва, а принцесата няма друг избор, тя вече е съставила план, с който смята да прекрати това безумие.
Но докато се опитва да уталожи случващото се и поддържа шоуто тя открива, че някои от момчетата са наистина забавни.
„Не съм сигурна, че някой знае какво търси, докато не го намери.”

        Иън – пресметливото и изключително уверено момче, което се интересува единствено от удобството и комфорта на двореца
        Хенри – чужденецът с невероятни готварски умения, най-милият характер и най-сърдечната усмивка.
        Ерик – неговият преводач, които дори не участва в Изборът, но няма как да не го пропуснем. Може би един от малкото хора, пред които Идлин може да се държи свободно и да бъде себе си.
        и Кайл – пълният непукист. Ако трябваше да го опиша с най-подходящите две думи, то те биха били „волна птица”. Не се вълнува и грам от богатството, уюта или живота в двореца. Има собствени мечти и те не включват закуски с кралското семейство.



От друга страна няма как да не спомена характерът на Идлин, едно от нещата, които нито очаквах, нито ме очарова особено. Представена е като капризна и вечно искаща нещата да се случват, както на нея и е удобно. Може би защото е принцеса, но е прекалено студена и затворена към света. За мое съжаление, не веднъж, докато четях книгата, сравних държанието и и мислите и с тези на майка и, но не открих много сходни черти.
„Аз съм Идлин Шрийв.
Никой не е по-могъщ то мен.”

Въпреки привидно силната и страна и издръжливата натура успяваме да видим Иди в една нейна по-нежна, но и ощетена страна – на момичето с разбити желания и потънало в самота сърце. Осъзнаваме, че тя крие една по-женствена и пречупена душа и това, от което има нужда, е просто малко нежност и топлина.
„Спри да държиш всички настрана, Идлин. Можеш да си едновременно смела и женствена. 
Можеш да управляваш нацията и в същото време да обичаш цветята. 
Най-важното: можеш да бъдеш кралица и съпруга.”

Като за финално мнение мога да кажа, въпреки че на някои хора не им допада личността на Идлин, тя е отгледана на известна дистанция от другите на нейна възраст и на раменете си носи товара и отговорността на цялата страна, което напълно оправдава хладното и поведение. А, и все пак, дори в хладното дистанцираността и отчуждеността и има някакъв чар. Аз бях осъзнала и приела този факт още в началото на книгата и успях да и се насладя, въпреки всичко. Така, че да! Книгата е страхотна, Идлин също е страхотна, веднъж щом разберете и приемете, че е различна, силна, вдъхваща доверие. 

Ако сте харесали първите три книги 
(линк към ревюто на Кн. 1 Изборът (тук)
(линк към ревюто на Кн. 2 и 3 Елитът и Единствената (тук)), 
то със сигурност си струва да дадете шанс на Наследницата. 

Коментари