Предимства и недостатъци на е-книгите

Предимства и недостатъци 
на е-книгите
Предимства на е-книгите

o   Има много сайтове, от където можем да си изтеглим електронни книги и то напълно безплатно, което значително улеснява тези, които не могат да си го позволят или не искат да харчат спестяванията и джобните си за книги.
o   За разлика от книгите на хартиен носител, е-книгите не заемат място. За тях не ви е нужно да купувате рафтове/ шкафове за множеството книги, а само памет на дадено устройство (в случай,    че искате да ги запазите, а не да ги изтриете).
o   Не е нужна светлина да ги четете – е-книгите могат да се четат и на тъмно.
o   Ако разполагате с четец още по-добре, защото той не уврежда зрението ви.


Недостатъци на е-книгите

o   Трябва всеки път да отбелязвате до къде сте стигнали, за да не загубите страницата си при заключване например (това реално ми се е случвало).
o   Имат батерия, която в даден момент свършва.
o   Понякога, когато четете от лаптоп/ таблет/ телефон, а не от предназначен за това четец, яркостта, дори намалена, изморява и уврежда зрението.
o   Повечето книги не са големи по размер дори да изтеглите 30 броя няма да е фатално, но повечето приложения, с които се отварят книгите са с голям размер и заемат доста памет.
А вие четете ли електронни книги? И има ли значение дали книгата е електронна или на хартиен носител? Ще се радвам ако споделите мнение ^^

Коментари

  1. Към недостатъци бих добавила, че се лишаваш от възможноста да прекарваш сам и да усетиш аромата на книгата, особено ако е нова. А към предимства, това, че книгата тежи и не винаги може да си я носиш със себе си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поста има и втора част, където и двете неща са включени. И разбира се, че ще спомена мириса на нова книга - нали като вляза в книжарница и се държа така, сякаш аромата им е наркотик :D :D

      Изтриване
  2. Аз съм твърдо ЗА е-книги.Имам четец и ми е супер удобно да чета вечер в леглото на тъмно и ми е много по лесно да държа четеца ,защото понякога е много неудобно да разгръщаш дебела книга.Да не говорим и колко по евтино излиза в сравнение с хартиените книги.
    Много интересен пост , хареса ми много =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) И да, наистина може да е трудно да разгръщаш книга в леглото, особено ако книгата не е с твърди корици и не искаш да прегъваш ъгълчетата и, трябва много да внимаваш.

      P.S. Аз също чета доста е-книги и откривам, че е много по-лесно и изгодно да чета особено английските си книги в електронен вариант.

      Изтриване

Публикуване на коментар