събота, 28 ноември 2015 г.

What Books Taught Me

What Books Taught Me


Имала съм сблъсък с хора, които не четат и мога да кажа, че понякога дори откривам, че ми е трудно да поддържам дискусия с тях. Ще ви разкажа една история. Веднъж говорих с един приятел от моето училище, и когато му казах, че харесвам книгите, ами.. да кажем, че ме изгледа, сякаш съм извънземно. Оставяме настрани това, 10 секунди по-късно, когато не каза нищо го попитах „Ти не четеш ли?” и отговорът беше „Ами, не. Аз много много не ги разбирам, ама са ми и скучни, нещо не ми задържат вниманието.” Нужно ли е да казвам колко пъти съм общувала с този човек след този случай.

Истината е, че книгите не ни предават просто информация или житейски опит, нито пък чувствата на героите. Те ни учат на добро и лошо, учат ни, че е акт на добро сърце да помогнеш на някой в беда, че ако искаме да се справим трябва да сме силни, че когато сме в безизходица трябва да сме единни. 


Учат ни как да общуваме, как да звучим по-зрели и когато ги четем ние придобиваме повече опит. Ето ви един пример: преди да започна блога си винаги ми е харесвало да пиша по философски въпроси. Било то нещо от порядъка на „Да бъдем или да не бъдем”, „Съществува ли Бог” или „Кое е дошло първо – кокошката или яйцето” (да, писала съм по тази тема), винаги ми е действало успокояващо да си излея мислите, да мога да видя как от обърканата каша в главата ми се получава смислен текст. Още, от както започнах да пиша научих, че съм правила много елементарни грешки и дори сега продължавам да се уча, докато правя това, което най-много ми харесва. Книгите ми помагат ужасно много и в този аспект.

Книгите ни показват това, което не може да се види с просто око и ни карат
 да чувстваме това, което може и никога да не почувстваме. Да усетим и преживеем нереалното. Перфектен начин да се откъснем от еднообразното ежедневие. А най-обичам чувството да отворя книга и да се потопя в нея, забравяйки за всичко край мен.

Те ни променят, правят ни по-добри.

И не говоря само за фантастиките, утопиите и антиутопиите, които всеки един от нас е чел, но и за детските книжки, с които сме израснали. Говоря за факта, че Бамби ни научи, че семейството е важно, Тропчо, че „Ако не можеш да кажеш нищо хубаво, по-добре не казвай нищо.”, Мечо Пух и Прасчо, че приятелството е най-голямата сила, а Братът на мечката, че винаги трябва да подкрепяме и да сме там за тези, които най-много се нуждаят от нас. И дори да не го осъзнаваме точно те ни дадоха нещо, което да правим с удоволствие, нещо ново, нещо красиво. Точно тези детски истории поставиха началото на любовта ни към книгите и словото, и те са причината толкова много от нас дори сега, 10-20 години по-късно, все още да намираме утеха, помощ и съвети измежду страниците на книгите.

неделя, 22 ноември 2015 г.

Marry, Kiss, Cliff Book Tag

Marry, Kiss, Cliff Book Tag

Отдавна исках да направя този таг. Правилата са следните, избирате си имена на герои от книги и теглите по три. За всяко изтеглено име трябва да кажете дали бихте го целунали,хвърлили от скала или бихте се омъжили за него. Аз избрах 30 имена тоест имам 10 тройки, но вие можете да изберете съответно повече или по-малко имена, които да включите. Дано това което казах има поне малко смисъл. 


Уудс (Твърде далеч), Едуард (Здрач), Андър (Сълза)
Избирам да убия Едуард, съжелявам – тийм Джейк :3 Ще целуна Андър и ще се омъжа за Уудс, какво по-хубаво от това.

Нейт (Джамейка лейн), Кай (Подборът), Максън (Изборът)
Ще трябва да кажа ‘чао’ на Кай, така и не ми стана любимец. Максън избирам да целуна и ще прекарам живота си с Нейт.

Конлан, Конлан, Конлан ♥ Даа, странна съм. Целувам Зед и разкарвам Джак.

Ръш (Твърде далеч), Деймън (Лукс), Дрейвън (Братството на меча)
О, това е толкова трудно, всички са ми любими. Може би ще разкарам Деймън, ще целуна Дрейвън, а ще се омъжа за Ръш.

Дрю Евънс (Заплетени), Макс Стела (Красив непознат), Бенет (Красив негодник)
Е, това е неловко. Чао, Дрю. Може би ще целуна Макс, а Бенет, е, той си е Бенет. Няма нужда да казвам повече.Кай (Синдер), Аспен (Изборът), Ксандър (Подборът)
Тук много се затрудних. Истината е, че нито един от горе изброените не ми се понрави особено. Затова ще кажа, че избирам Ксандър да остане с мен, целувка за Кай, а Аспен излиза от картинката.

Уил (Красив играч), Уорнър (Разбий ме), Уил (Адски устройства)
Добре може ли да ми се паднат 2ма Уил. Не ми помагаш особено, късмет. Мисля, че не ми е нужен Уил (Красив играч), колкото и да ми хареса книгата. Уорнър, колкото и да е импулсивен (и леко откачен) сърце не ми дава да го убия, затова той остава на второ място, а с Уил (Адски устройства) ще сключа брак.


Травис (Красиво бедтсвие), Джейкъб (Здрач), Ник (Тежко изпитание)
О, всички тях харесвам тооолкова много. Ненавиждам този таг, че ме кара да ги подреждам така, но съжалявам, Джейкъб, ще трябва да ти кажа да. Ник, колкото и да харесах Тежко изпитание само ще целуна. Избирам да остана с Травис.

Джулиян (Мечтан любовник), Джем (Адски устройства), Адам (Разбий ме)
Адам, любов, ти си тръгваш. Джулиян избирам да целуна. Ще се омъжа за Джем, много ми харесва това хлапе, няма как да кажа друго.

Тук е лесно, довиждане Сам, за всичките 300 страници така и не ми допадна. Брейдън, теб толкова те харесах, ще трябва само да те целуна обаче. Кам, ти си страхотен, моля тя, окажи ми честта да се омъжиш се за мен.

събота, 21 ноември 2015 г.

Наследницата от Кийра Кас

Книга 4 от поредицата „Изборът“ 
от Кийра Кас
По повод съвсем наскоро излязлата на български ‘И заживели щастливо’

реших, че е време да напиша ревю на Наследницата, Кн. 4 продължение на поредицата Изборът.
 Историята на Америка и Максън продължава.
Преди години Америка беше тази, която постъпи в двореца с една единствена цел – да спечели сърцето на принца. Ей, мечти, не беше точно така, но е по-важен развоя на събитията, а в нашия случай те се оказаха доста удовлетворяващи. И докато трилогията завърши с любимите ми Максън и Мер и тяхното „и заживели щастливо до края на дните си” Кийра Кас беше достатъчно благосклонна да ни дари с малък бонус – животът им след брака и плодовете на тяхната любов.
Лелее, това звучи толкова по-добре в книгите.
Но нека продължим нататък.
Дъщеря им.
 Идлин Шрийв, принцеса на Илеа. Изборът вече е отменен, за неин късмет, и тя не е задължена да преминава през цялата тази бъркотия,... или пък трябва. Положението в страната е бедствено, значително се е влошило от последния ни сблъсък с тях, нападенията зачестяват, народът се бунтува, а единственият начин да бъде умиротворен е да се проведе още веднъж Изборът.
Сега най-големият кошмар на Идлин е на път да се сбъдне – приемането на куп шумни момчета в битка за сърцето и. За нея те са досадни, разхвърляни и жадни за внимание – всичко, което тя не иска в бъдещия си съпруг и крал. Още по-дразнещото е, че предаването продължава да се излъчва, а принцесата няма друг избор, тя вече е съставила план, с който смята да прекрати това безумие.
Но докато се опитва да уталожи случващото се и поддържа шоуто тя открива, че някои от момчетата са наистина забавни.
„Не съм сигурна, че някой знае какво търси, докато не го намери.”

        Иън – пресметливото и изключително уверено момче, което се интересува единствено от удобството и комфорта на двореца
        Хенри – чужденецът с невероятни готварски умения, най-милият характер и най-сърдечната усмивка.
        Ерик – неговият преводач, които дори не участва в Изборът, но няма как да не го пропуснем. Може би един от малкото хора, пред които Идлин може да се държи свободно и да бъде себе си.
        и Кайл – пълният непукист. Ако трябваше да го опиша с най-подходящите две думи, то те биха били „волна птица”. Не се вълнува и грам от богатството, уюта или живота в двореца. Има собствени мечти и те не включват закуски с кралското семейство.От друга страна няма как да не спомена характерът на Идлин, едно от нещата, които нито очаквах, нито ме очарова особено. Представена е като капризна и вечно искаща нещата да се случват, както на нея и е удобно. Може би защото е принцеса, но е прекалено студена и затворена към света. За мое съжаление, не веднъж, докато четях книгата, сравних държанието и и мислите и с тези на майка и, но не открих много сходни черти.
„Аз съм Идлин Шрийв.
Никой не е по-могъщ то мен.”

Въпреки привидно силната и страна и издръжливата натура успяваме да видим Иди в една нейна по-нежна, но и ощетена страна – на момичето с разбити желания и потънало в самота сърце. Осъзнаваме, че тя крие една по-женствена и пречупена душа и това, от което има нужда, е просто малко нежност и топлина.
„Спри да държиш всички настрана, Идлин. Можеш да си едновременно смела и женствена. 
Можеш да управляваш нацията и в същото време да обичаш цветята. 
Най-важното: можеш да бъдеш кралица и съпруга.”

Като за финално мнение мога да кажа, въпреки че на някои хора не им допада личността на Идлин, тя е отгледана на известна дистанция от другите на нейна възраст и на раменете си носи товара и отговорността на цялата страна, което напълно оправдава хладното и поведение. А, и все пак, дори в хладното дистанцираността и отчуждеността и има някакъв чар. Аз бях осъзнала и приела този факт още в началото на книгата и успях да и се насладя, въпреки всичко. Така, че да! Книгата е страхотна, Идлин също е страхотна, веднъж щом разберете и приемете, че е различна, силна, вдъхваща доверие. 

Ако сте харесали първите три книги 
(линк към ревюто на Кн. 1 Изборът (тук)
(линк към ревюто на Кн. 2 и 3 Елитът и Единствената (тук)), 
то със сигурност си струва да дадете шанс на Наследницата. 

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Твърде далеч: Пропадане от Аби Глайнс

Кн.1 от поредицата "Розмари Бийч" от Аби Глайнс
Бог слага толкова камъни на раменете ти, колкото можеш да понесеш. Но след като сестра и почива, майка и се разболява от рак, а не след дълго също напуска този свят, на Блеър не и е останало нищо. А баща и си тръгва веднага щом разбира колко за заболяването. И въпреки огромната омраза, която тай към него тя е принудена да потърси неговата помощ. Останала на улицатабез покрив над главата си, без семейство, само с една очукана кола, малко дрехи в куфара и двадесет долара в джоба тя потегля към Розмари Бийч, надявайки се да получи, ако не топла прегръдка и място, на което да преспи, то поне обяснениезащо си е тръгнал.
Но когато пристига я посрещат само с негодувание и презрение. След като разбира, че баща и е вързал тенекия (каква изненада) тя успява да убеди доведения син на баща си да и подсигури подслон, докато си стъпи на краката, а след това ще си тръгне и няма да се върне никога повече.
Е, да, но не е толкова просто. За Ръж да види това момиче в дома си, в близост до семейството си е кошмар. Иска да изчезне, но в същото време иска да е там. Иска да го гледа жадно, но не иска да среща погледа и. Иска нея, но в същото време трябва да страни от нея. Но с течение на времето спазването на дистанция става, не само трудно, но и нежелано и от двамата.
 


Но двете семейства крият толкова тайни, заплашващи да унищожат крехкото щастие.
Вражда, която се разраства.
Омраза, таена толкова дълго.
Капризи, прикрити изкусно с дългогодишна практика.
Преструвки, обиди, заплахи, куршуми, вече всичко е на път да се срути.


Избрах книгата импулсивно, без да влагам и грам мисъл и мога да кажа, че ми отне по - малко от половин ден да я завърша. Толкова красива, държи едно от първите места в списъка ми с любими книги от този жанр.

Една изключително пленяваща история, която заплашва да накара всеки неин читател да попие думите и до една да си запечата в съзнанието си. Остава те без дъх до последните страници, а след това копнееш за още.
Непременно препоръчвам на всички, които търсят нещо приятно и секси, но интензивно и интригуващо.
Линк към книга втора от поредицата "Розмари Бийч" тук!

понеделник, 16 ноември 2015 г.

New Series #2

 New Series #2

Около това време миналия месец пуснах публикация наречена New Series #1, като бях планирала тази импровизирана ''поредица'' да бъде със сериали, които започвам те първа и след това споделям мнението си с вас. Но понеже списъка ми със сериалите, които гледам от години е нарастнал до неузнаваема степен, този път реших да поразчупя нещата малко и  да говоря за сериали, които гледам от повече време и съм стигнала съответно до последният излъчен епизод. 
(опитала съм се да използвам информация основно от трейлърите, за да няма спойлери)


       Arrow
Оливър Куийн е разглезено богаташче, което е свикнало да получава каквото си поиска. Един ден излиза с яхтата си и всичко върви добре, докато яхтата не се разбива. След инцидента с баща му се озовават на спасителна лодка и тогава той му споделя всички злини, които е извършил. Сега мисията на Оли е да потърси изкупление на делата на баща си и да доведе до справедливост тези, които престъпват закона. Тук отново обаче възниква проблем, защото никой не подозира, че той е жив, а след като се връща в родния си град след 5 години неизвестност без да дава каквото и обяснение на роднините и приятелите си той се впуска самостоятелно в битка за възмездие. Но разбира се какво е супер герой без подкрепление.


       Beauty and The Beast
Винсънт е бил военен някога, до преди да се подложи на експеримент, които се предполага, че трябва да го направи като супер войник, за да е по-ефикасен в предпазването на страната си. Но експериментът се обърква, а Винсънт се оказва с изменени гени, които го карат да се държи, ами.. като животно. Докато не се намесва Кат. Тя е полицай, които се опитва да разбере как е убита майка и и докато следва това, което има като доказателства нишката я отсреща с него. Сега звярът, който е живял 10 години ограничен от света ще се опита да се довери на една жена, която може и е единственият му шанс да бъде човек отново.
 

       Chicago Fire
Този сериал го избрах съвсем на наслуки и въпреки че досега не бях гледала такъв, на който основната идея да се върти около пожарникари и тяхната професия ме изненада много приятно. Всички първостепенни герои са на преден план и тъй като работят заедно можем да ги видим както на терена, така и в свободното време.


       iZombie
Добре, не знам, дали сте забелязали, но не си падам по страшни филми/сериали. Прекалено ми е слаба психиката за да изтърпя плашещите ефекти, ужасната музика, кръвта и разкъсаните тела и т.н, но тук  нещата са много по-приятни. До колкото може да се нарекат така. Както се подразбира от заглавието историята е за момиче, което е зомби. Лив Мур отива на парти  на яхта подтикната от годеника си, но партито се превръща в клане и когато на следващия ден се събужда открива, че е станала зомби. Сега тя се опитва да оцелее в свят, където да ядеш мозъци със сигурност НЕ е приемливо, да си мъртъв и да си близък със семейството си е мисия невъзможна, а за годеник, сватба и деца – дума да не става. Сериалът дори до сега е един от любимите ми, хареса ми още от първи епизод и следя всеки епизод с интерес.

       Once Upon a Time
За първи път, когато чух за този сериал определението което ми дадоха е цитирам „Снежанка е учителка на 3-4-5клас дечица, бабата на червената шапчица има закусвалня, Бел е годеница на лукав тъмен магьосник, принц Чарминг всъщност се казва Дейвид и е бащата на Спасителката Ема, която дори не живее в Сторибрук (градът, които населяват горе споменатите), а въпросната Ема е имала син някога, а сега Злата кралица го е осиновила.” Яко, нали? Аз нищо не хванах. Стана ми интересно, но не достатъчно за да се втурна да го гледам. Но след известно време предполагам се пречупих и му дадох шанс, и сега не мога да кажа, че съжалявам. Една история, в която героите от приказките са представени, като нормални хора. Снежанка има къса коса, седемте джуджета не са толкова ниски в действителност, Хук  наистина има кука, вместо ръка, Спасителката е песимистично настроена към всичко, а Злата кралица е любяща майка, която спи с шерифа на града, докато той не умира. Всичко е чудесно. Но дали ще завърши с „и заживели щастливо до края на дните си” трябва да изгледате всичките 6 излезли до тук сезона за да разберете.

       Outlander
Когато сте прекарали прекалено много време в четене на книги, където шотландците са представени, като силни, мъжествени и импулсивни, с груба красота и остър език започвате да ставате малко пристрастени, като дрога е. И когато излезе филм препълнен точно с такива хора вие няма как да стоите настрана. Но сега към по-съществената част – историята проследява животът на Клеър Рандал, омъжена жена, живяла през 1945, докато внезаптно наблюдавайки странен ритуал не е върната във времето през 1743. Там тя е взета за заложница на шотландски клан, в непозната страна, непознато време, където отвсякъде я чакат опасности. Докато не се запознава с Джейми Фрейзър, мъж от този клан, който още при първоначалното им запознанство насочва оръжие към нея, заплашва я да я метне на рамо, а по-късно дори се жени за нея по стечение на обстоятелствата. Сега Клеър трябва да реши дали да се върне в дома си в 20 век или да остане при Джейми, който бавно си е прокраднал място в сърцето и.


       Pretty Little Liars
5 най-добри приятелки, а една от тях е най-известното и най-мразено момиче в гимназията им – Алисън. Тя е манипулативна, злобна и прекалено потайна, и когато една вечер изчезва никой не знае какво по дяволите се е случило с нея. Месеците отминават, а момичетата, вече останали 4, не общувам помежду си. Това, което отново ги събира заедно, са странните и плашещи съобщения от неизвестен номер с инициали –А, който ги кара да правят неща, които не искат и ги изнудва неспирно, докато момичетата не започват да търсят помощ от една друга, с цел да разобличат този, които си играе с животите им.


       Reign
Сериалът проследява животът на Мери, 
кралицата на Шотландия, докато живее във Френският дворец и е на път да сключи брак, уреден още докато е била дете, с бъдещия крал на Франция – Франсис. Наблюдават се отношенията на настоящия крал и кралица на Франция, копелето Себастиян, който се влюбва в Мери и нейните 4 придворни дами, всичко това, съчетано с красиви рокли, музика и галантни джентълмени на всеки ъгъл е просто наслада за очите, ако си падате по исторически книги/събития/факти. Ужасно много се дърпах, когато ми казаха да го гледа, но веднага щом му дадох шанс осъзнах колко много съм опускала.

       The Flash
Този сериал беше пуснат малко след Arrow от същия продуцент, затова реших да видя дали ще ми хареса и мога да кажа, че точно така се случи. Разглеждаме историята на Бари Алън, човек, които загубил майка  си още когато бил малък, а баща му лежи в затвора, обвинен за смъртта и. Но Бари знае, че баща му е невинен и затова сега той отива в Старлинг сити - за да проследи куп обири, които смята, че ще го доведат до истинския убиец. Но по време на престоя си там той е поразен от Ускорителя на частици, устройство, което покосява целия град и оставя зад себе си мета-хора, такива със специални способности, а Бари е един от тях, със способността да се движи със скоростта на светлината. Сега той започва да използва това, което му е дадено за да се бори с хората, които ще се опитат да навредят града.

       The Vampire Diaries
Това може би беше първия сериал, който съм гледала. Помня, че бях у една приятелка и я си го беше пуснала и ми хареса. Не много след това си го изтеглих и започнах да го гледам. Още в първия епизод се срещаме с основните персонажи – Елена, момиче от Мистик Фолс, което е загубило родителите си в автомобилна катастрофа, от която никой не знае дори как тя самата се е измъкнала; Стефан – мистериозно момче, което тя среща на входа на мъжката тоалетна (докато Елена излизаше от там), което е много привлекателно и се вижда още в началото, че нещо ще се породи между тях и Деймън – загадъчният, появил се от нищото, брат на Стефан, който той не е виждал от много време (ама мнооого) и сега се е завърнал с една цел – да му срине живота и евентуално да му открадне момичето. Няма дори да обсъждам факта с вампирите, всички знаете как седят там нещата. Помня, че годината беше 2011, а аз те първа навлизах в света на сериалите и бях много въодушевена, така че не знам колко ще се приеме на сериозно, но Дневниците на вампира е наистина страхотен, смесица от Клюкарката и Истинска кръв, няма как да сбъркате.

Е, това бяха една много микроскопична част от сериалите, които аз следя от години вече и все още продължавам да го правя. Надявам се да съм помогнала поне на някои от вас.
Чао :3


Предишни публикации:

Линк към New Series #1 - сериали, които съм започнала скоро.
По-скорошни публикации:
Линк към New Series #3 - сериали, които са били прекъснати или аз съм спряла да гледам.